pondělí 30. dubna 2018

Světlo za žlutým lánem



Vadí mi, že premiér je trestně stíhaný, ale ještě víc mi vadí, že je v kolosálním střetu zájmů. Vadí mi, že si miliardář může zaplatit marketing, který oblbne třicet procent voličů prázdnými, ale líbivými jednoduchými hesly.
Tradiční politická rétorika je pryč, zvítězí větší a bohatší populista. Tradiční politické strany jsou slabé a jdou do kopru (tam stejně kvete řepka).
Populista v čele státu není pravičák ani levičák, z obou ideologií si vždy vezme to, čím se opět zalíbí. Skutečný vliv v zemi má on a několik  dalších oligarchů, ale tihle bohatci ho nemají rádi, aspoň někteří z nich. Protože on je premiér (v demisi) a jeho vliv je tudíž ještě výraznější.
Pokud Babišovi nedokážou čelit skutečně politické strany, je potřeba, aby některý z těch bohatýrů průmyslu udělal přesně to, co před časem udělal Babiš: nakoupil média, reklamky a marketéry, nakoupil (pardon, přesvědčil) osobnosti a založil svou JÁstranu nazvanou Světlé zítřky, nebo ještě lépe Německé platy do každé rodiny, v níž mu tito lidé budou dělat křoví na volebních kandidátkách. Důležité je, aby nebyl stíhaný policií a aspoň zpočátku nakukal lidem, že není ve střetu zájmů.
Takový ne(o)politik Babiše porazí.
Jestli pak bude líp, to nevím. Doufám, že jo. už kvůli svým dětem.
Syn je tři a půl měsíce po těžké operaci páteře, minulý týden začal opět chodit. Jak ho lékaři na motolské spondylochirurgii pod vedením Mudr. Štulíka narovnali, vyrostl o hlavu. Užívá si ležení na zádech -- tohle nemohl dělat od svých deseti let.
Teď je mu osmnáct, sleduje politiku, na podzim půjde poprvé volit. Začít komunálkami taky není špatné.
(foto ilustrační, optimistické)

Žádné komentáře:

Okomentovat