středa 25. července 2018

Taková ta letní předvolební

Klienti H-Systemu, co si postavili přes družstvo Svatopluk, se mají vystěhovat ze svých domků. Bůh ví, jak to dopadne. Ale marketingoví poradci poradili, a tak se do toho nějak vloží Babiš. Jestli domovy těm lidem zachrání, potvrdí se v roli spasitele. A ti, co nestavěli za vlastní na cizím a čekali, jak dopadnou soudy, možná taky něco dostanou, možná taky nic. Z toho, co do toho vložili. Taková necírkevní restituce, že.
Ani kdyby se to Babišovi nepovedlo, získal si nové voliče, anebo aspoň utvrdil ty stávající. On, nejmocnější, se jich nějak zastane. Jsem zvědav, jestli bude jmenovat Klause a lidi kolem něj, protože právě Klaus jako předseda vlády v 90. letech dopustil, aby hásystémovské podvody obraly o peníze tisíce lidí.
Ti lidé byli na něco takového nepřipravení. Nikdo je nevaroval. Klaus žvanil o neviditelné ruce trhu, ale že je ta ruka někdy černá a bezostyšně krade, to si nechal pro sebe. Lidi věřili v porevoluční pořádky, a kauzou H-System za to dostali krutý výprask. Za co konkrétně? Za svou naivitu, že je postkomunistický stát ochrání.
Takže jestli se Babiš chce za podvedené bít, dobře, má na to peníze i moc. Pak ať ale jmenuje všechny, kteří něco takového dopustili a jejichž vinou se jako mor rozlezla českou společností příslovečná blbá nálada. Snad nezmíní toho člověka na K. Ne, nemyslím Kafku.
Jestliže to neudělá, bude jeho "pomoc" jen další štafetou v nekončící kampani za hnutí ANO -- tedy hlavně za sebe sama. A my nenaivní mu to zase nesežereme.
Doufám, že nenaivních bude přibývat.

Žádné komentáře:

Okomentovat