neděle 19. srpna 2018

Rádio je svoboda, Pobaltí úžasné, výročí smutné


Blíží se KULATÉ výročí okupce republiky vojsky Varšavské smlouvy. Byl mi necelý jeden rok, když vojáčci přitáhli, ale mluvilo se o tom do revoluce, pak už míň, když zas odtáhli (thank you, Mr. Kocáb), a dneska supermálo, snad se to na onen "černý svátek" zlepší.
Ale nejsem pesimista, naopak.
Vrátil jsem se z dovolené v pobaltských republikách, zrovna tam nějaké cvičení končilo NATO. Paráda, jen ať tam NATO zůstane ještě v době mých dětí a vnoučat a pravnoučat.
Ty republiky jsou v pohodě, těžko říct, která je krásnější. Nejzaostalejší asi Lotyšsko, ale možná právě o to půvabnější! Jo a mají v Rize knihovnu, která je inspirovaná Kaplického Blobem. Fotku sem dávat nebudu, najděte si. Takový hranatý Blob, vůbec ne špatný, nový landmark města.
V Lotyšsku skoro neumí anglicky, v Litvě taky ne. V Estonsku zato skoro všichni. Čím to asi je? Já vím čím, jsem lingvista.
Najetých 4 000 kilometrů za to stálo, včetně Polska, které je krásné, přátelské a fantasticky vzkvétá. Viděli jste Varšavu? Jak ji postavili nově podle toho, jak vypadala před válkou? Stojí za to. Jo a dejte si pierogy. Dávejte si je každý den.
Ve Vilniusu pak našince asi nejvíc nadchne Užupis, taková ta samostatná republika jako že nezávislá na státě, trochu Cimrman a trochu navážno. Ale v celé Litvě, teda kde se dá chytit, působí naprosto úžasná rozhlasová stanice LRT Opus. Něco jako naše Radio 1, ale bez těch otravných reklam, protože LRT Opus je veřejnoprávní.
Cestování po Pobaltí mi zpříjemnila spousta věcí a tohle rádio patří mezi ty nejpřednější. Dá se poslouchat na internetu, tak kdo má rád elektroniku a taneční hudbu, můžu jen doporučit.
https://streema.com/radios/LR_Opus
https://www.facebook.com/LRTOpus
Dnes postováno in memoriam DJ Loutka... R.I.P.

1 komentář:

  1. Tittanium Art - TITAN HABANERO HOT SAUCE
    TITTO titanium hair NECK MONDAYS IN how strong is titanium THE HEAVY TREE, AT THE TINNINN OLD SCHOOL WITH BONUS AND MOST OF THEM ARE TITTOLES WITH FRIENDS, LIKE YOU THOUGHT IN OUR HEARTED ACCEPTENCE  Rating: titanium max trimmer 4.4 · ‎3,879 votes 2018 ford fusion energi titanium · ‎$3.25 titanium curling wand · ‎In stock

    OdpovědětVymazat