pondělí 19. října 2009

Poslední moralista




Říkala mi dneska kamarádka, že se na knižním veletrhu ve Frankfurtu setkala na nakladatelské party s Nickem Cavem (jemuž právě po světě i u nás v Argu vychází nádherně vtipná sprostá moralitka Smrt Zajdy Munroa) a že byl tak úžasnej a charismatickej a sexy, že kdyby jí o to řekl, okamžitě by se s ním zamkla na záchodě (kdo četl Zajdu, ví asi, co by tam dělali, a kdo ho nečetl, ten taky). A já byl v šoku, jakého by nebyl schopen ani Adrian Mole, a řekl jsem, že teda já kdybych se na teoretické party teroreticky setkal s teoretickou Scarlett Johansson a ona by pocítila nevysvětlitelnou konkrétní touhu zamknout se se mnou na záchodě, odmítnul bych. A kamarádka na mě zavejrala a řekla, že kecám, že bych šel a cejtil se jako superklikař, tak ať jí nevěším bulíky. A já řekl ne, že bych nešel, že to je proti principům, podle kterých žiju, a ona řekla, že jsem teda blbej. Upřímně řečeno jsem si tak připadal. Nicméně bych dnes mohl přidat jeden adrianomoleovský (ano, právě čtu díl nazvaný Weapons of Mass Destruction a opět se s Adrianem identifikuju) vzkaz, adresovaný slečně či paní Johanssonové: No chance, luv! Ha ha.

36 komentářů:

  1. Ach o téhle "teorii" také něco vím....Já bych si zase dala říct,kdyby se zhmotnila postava Karla Adama,hraběte Arca. :-).Stejně mi připadá jeho postava neskutečně podobná Vám..

    OdpovědětVymazat
  2. Jó hrabě, to je švihák... na toho nemám. Ale vím ze zákulisních zdrojů, že docela podobný týpek, trochu méně slizký a trochu víc ztracený, se objeví v románu Boletus arcanus, a že, kdobytobylřek, tam bude mít svého dvojníka. Double trouble, that´s what I´m sayin´!

    OdpovědětVymazat
  3. Méně slizský?Mě se hrabě Arco ani za mák nejeví jako slizák.Copak Vy jste ho mínil jako slizského člověka?Na mě tedy tak nepůsobil.Amorálně ano,ale slizsce ne.Ony vůbec skoro všechny vaše dosavadní hlavní postavy jsou většinou amorální a egoističtí lidé.A mě se to tak líbí.Jako kdyby každou Vaší knihou procházel tentýž člověk,ale zárověň to byl vždycky originál.
    Na nové dílo se nesmírně těším,doufám,že Vás brzo popadne nějaká múza,která pomůže k urychlení.
    A děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujala mě diskuse o hraběti Arcovi, tak jsem zkusila najít nějakého na internetu. Trvalo to asi 1 minutu a našla jsem hraběte Georga de Arco. No, vypadá spíš jako Hitler a taky je to Němec. Jinak prý založil firmu Telefunk, která byla dceřinou spolěčností Siemensu. Ale to asi nebyl Lord mord, že?:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jméno rodu Arco jsem opravdu našel v seznamu šlechty, přišlo mi krásné, dokonce i s těmi jmény jako Karel Adam apod. jsem pracoval podobně, jako to bylo u nich. Ne že by mě tihle Arcové zajímali. Chtěl jsem jenom, aby to vypadalo autenticky. Myslím si, že v románech to tak má být, pokud se vypráví aspoň jakž takž realistický, ale čistě fikční příběh. V současnosti mám spíš potíže se jménem pro "hrdinu" Boletu arcanu (Boleta arcana?? nevím). Mělo by být vcelku obyčejné, pokud možno bezpříznakové, ale ne zase "človíčkovské". Zatím jsem na nic kloudného nepřišel. Možná si otevřu Zlaté stránky. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To ano,jméno se tedy povedlo..Ta postava je zároveň odpuzující,ale na druhou stranu tak dokonalá....Zatím nejoblíbenější je LORD MORD a Michaela-zfilmovat Michaelu...to by byl trhák.

    OdpovědětVymazat
  7. To chce chodit dřív spát. Sny jméno přivanou.

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, ale to bych musel umět dřív usnout. Dneska v noci se mi zdálo o pohřbu, jehož se účastním se spoustou dalších lidí, postupně přistupujeme nikoli k rakvi, ale k jakési knize, kde si vždy něco přečteme, vrátíme se do nějaké čekárny a tam pijeme červené víno. Víno je ve velkých sklenicích na podlaze, je jich tam strašně moc a musíme mezi nimi opatrně našlapovat, a já, když svou sklenici dopiju, seberu nenápadně z podlahy plnou a piju dál. Jména tam žádná nezazněla, jen v dálce ve velkém sále ležela na stole otevřená žlutohnědá rakev, ale nebylo do ní z mého místa vidět. A kdo v ní ležel -- nevím.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak zkuste dnes na ten sen navázat.Škoda,že to nebyla spíš urna,tam je vyryté jméno a bylo by to :D.S tím spánkem má Indiskaa alias Michaela pravdu,ona totiž hrozně ráda spí. :-) A umazala mi "Michaelu" banánem.

    OdpovědětVymazat
  10. K diskuzi, koho potkat a tak, Tak já teda Hastrmana.

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavý sen. Skoro to vypadá, že to byl pohřeb vína samotného, když jste nad ním tak opatrně našlapovali. Koukala jsem se do snáře a víno prý znamená dobrou náladu a pohodu. A pokud jde člověk ve snu na pohřeb, tak prý půjde ve skutečnosti na svatbu. Sumasumárum:
    před vámi je nějaká oslava.

    Jako jméno hrdiny vašeho románu Záhadná houba mě napadlo neoriginální Martin Klouzek.

    OdpovědětVymazat
  12. Ha ha, Klouzek je výbornej, jenomže já to bohužel neumím psát humoristicky, takže nepoužitelnej. A myslím, že Martina už taky nepoužiju, můj brácha byl naštvanej, když jsem hrdinu Santiniho nazval Martin Urmann, neboť se jmenuje, logicky, Martin Urban. Ostatně vzadu v knížce stojí vedle mě a za námi jsou ty přízračný paruky. Fotil Pavel Růt...

    OdpovědětVymazat
  13. Neumíte spát humoricticky?Ta se doufám neurazíte,když Vám povím,že já se u Vašich knih rozhodně bavím a někdy se i směju.Nechápu,proč byl naštvaný :-) pokud jste to tam teda nepopsal až příliš...To taky hulí jak Temelín? :D

    OdpovědětVymazat
  14. Brácha je vzorný manžel, otec a běžec a nechce s mými knížkami mít nic společného, asi je už ani nečte. S rodinou je to někdy těžký. Má bývalá žena mi včera řekla, že Lorda Morda "pročetla", že to byl zase další typický Urban a že ona už nemá zapotřebí číst o ponižování ženských. Tak jsem se trochu rozčílil, sakra jaký ponižování? Vždyť Arco na sobě zatraceně -- teda v rámci svých možností a omezení -- pracuje! Jde přece do sebe! Jenom je nutný přečíst to pořádně! A dozvěděl jsem se, jak jsou mí hrdinové hnusný šovinisti. Ach jo. To jsem si na blogu zase postěžoval... :-)

    OdpovědětVymazat
  15. vzdycky me zajimalo, jak se asi tak muze citit zena spisovatele, jako jsi ty. ktery ve svych knihach velmi pikantne popisuje vztahy s mnoha zenami. tak trochu jako ve vychove divek, ze.ted uz byvala zena mozna teprve rika nahlas, co ji stve. bylo to tam uz driv? pochyby? a tak? treba se Scarlett Johansson dostane do jedne z knih. a bude to treba Johana. my to nepozname. tam by se ta imaginarni nevera prominula, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Nazdar Jitko. No právě -- může být imaginace nevěrná? A je vůbec v psaní co promíjet? Scarlett v Boletu Arcanu nebude, ale bude tam Elina Garanca, což je podle mého názoru mnohem krásnější a inspirativnější žena z reálného světa -- až neskutečně. Už teď mi je doma otloukána o hlavu ;-0 jen proto, že jsem si stáhl nějaké její fotografie z netu (oblečené, je to koneckonců operní diva) pro ryze PRACOVNÍ, románové účely... Ale na druhou stranu: já žárlivost chápu, protože jí sám trpím jak pes. Jednou bych o ní chtěl napsat něco seriózního, nejradši hru do rozhlasu. Ale teď... stýská se mi po Elině, asi sem prsknu nějakou její "stunning image"... Takové ty čertovy obrázky, které autora dostanou tak, že tu ženskou MUSÍ dostat do své knihy.

    OdpovědětVymazat
  17. Mě se ta charakterní zvrácenost Vašich postav náhodou líbí.Je to zase něco úplně jiného...s ohledem na ostatní spisovatele.

    OdpovědětVymazat
  18. Ho ho ho..Prý zvrácenost. Holý a úžasný naturalismus.

    OdpovědětVymazat
  19. Promluvila zvrácenost sama :-),že Michaelo?

    OdpovědětVymazat
  20. Souhlasím s Indiskou. Jde pouze o naturalismus. Chlapi lepší nebudou:-) Když jsem pracovala ve veletrží spedici, tak sedmdesát procent mých německých klientů skončilo minimálně jednou v průběhu týdne v nevěstinci v náruči nějaké Gity. Jeden z mých klientů nám jednou svoji Gitu představil. Seděla na baru brněnského internacionálu a čekala na jednoho z dalších obchodních cestujících. Měla radši vyšší úroveň a proto si zákazníky vybírala v hotelovém baru. Byla vdaná za právníka a měla dvě děti. Rodina nic netušila. Takže hrabě byl úplněj svatoušek:-)

    Jinak jsem Miloši dala na blog dalši recept pro začítečníky. Obsahuje jen čtyři ingredience.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak dík. Já myslel, kdovíjak neumím vařit, a teď zjišťuju, že vlastně neumím. Lasagne zvládne každej začátečník, ale dančí ragů, anebo roastbeef, aby se nevysušil, aby tam nebyla žádná dochucovadla kromě základního koření a bylin... Ale snažím se -- synek mě donutil koupit v supermarketu čerstvé brusinky, prý mu děsně chutnají, tak jsem je koupil a on snědl jednu, já snědl jednu, byly šíleně kyselý a nepoživatelný, takže jsem z nich právě uvařil jakousi huspeninu (přidal tunu cukru), která je výborná (i jako barvivo -- z trička tu šílenou červenou už v životě nedostanu), a jestli se nezkazí, dám si ji k nějakému masu. (Dnes jsem byl na sázavské stezce, bylo zima a těžce pod mrakem, na řece pár zbloudilých vodáků, všude žlutý listí a vlhký skály, takže myslím jenom a jenom na jídlo, omluva.)

    OdpovědětVymazat
  22. To se tedy omlouvám. Na mém blogu jste napsal, že vyzkoušíte recept na vepřovou panenku, když ho zvládne i začátečník. Jinak tam mám též vlastní recept na losí paté. Dá se udělat i z jiné zvěřiny. Jinak dančí ragů zní dobře. Můžu dostat recept?
    Ty brusinky v obchodě asi nebyly zralé. Když jsou zralé tak mají sladko-hořkou chuť. Tady se z nich vaří marmeláda a ta se jí k masovým kuličkám. já ji dávám ke svíčkové a zvěřině. Brusinky nám rostou všude.
    Na jídlo myslím nejen po procházce. Dnes jsem nalořila kuřecí křidélka do tandori marinády a pak je upekla. K nim jsem měla ržži s tandorikořením a zeleniou.

    OdpovědětVymazat
  23. jojo, taky jsem koukala na tvuj blog a jsem rada za kazdou dalsi andreu ohlsson, ktera trochu vic nastini lidem umeni vareni, ktere spociva v jednoduchosti. tak jak je to vsude jinde na svete, jen ne u nas. ale u nas by se stacilo vratit jen o par let zpatky, zhruba do obdobi prvni republiky, kdy jsme si vazili malych rezniku, mlekaru, cukraru a dalsich profesi. dnes se to vraci v podobe dosti moderni, predrazene - bio, kdy si skoro jen bohate panicky mohou dovolit pouzivat suroviny, ktere si bezne pestujeme na zahrade a ani by nas nenapadlo pouzivat na ne pesticidy a jina hubidla. cetla jsem, ze ted hrozne frci tzv. bedynky zejmena v okoli Prahy, kdy znudene manzelky bohatych podnikatelu, ktere nemaji cely den co na praci, nakupuji od farmaru jejich produkty. proti tomu nic, jen at podporujeme nase zemedelstvi, ale proc jsme za to nuceni platit tak horentni ceny, proc v tomhle stat nepodporuje ,,sve" lidi? proc se tyhle zeny neohnou na zahonku a nevypestuji si treba svuj domaci hrasek nebo aspon bylinky, ktere rostou spolehlive jako plevel bez jakekoli prace? protoze vsechno se da dneska koupit. ale za jakou cenu. za ztratu jakekoli ucty k potravine jako takove

    OdpovědětVymazat
  24. Holky to jste mě potěšily. Mám radost, že se vám blog líbil. Asi tam zvežejním článek, proč ráda vařím. Mám ho na švédském blogu a může za to moje babička a máma. Při vaření mám jednu zásadu. V jednoduchosti je krása. Někde jsem četla, že studie ukázala, že lidi co kupují bio potraviny více lžou a kradou. Naštvalo mě to. Sama si kupuji vejce od zdejších farmářů, protože jsou žlutější a jejich slepice mají volný výběh a mrkev není práškovaná. Bohužel je jejich výroba dražší než ta průmyslová. Za kvalitu musíme hold zaplatit.

    OdpovědětVymazat
  25. ted tu Milosovi pekne rozjizdime babske debaty :-) ja s tim taky souhlasim a delam to, ze kupuju a vyuzivam produkty domaci. ale nemusim tim byt nutne in kvuli tomu, ze je to bio. dneska uz je bio vlastne jenom obchodni znacka potravin, ktere se tim lepe prodavaji. pro me naprosto prirozena vec jit a koupit si zeleninu a ovoce z cr v dobu, kdy se sklizi. pro jine neco noveho, co ale stejne uz davno zname od babicek. tradice. tu je treba udrzovat v nas i v nasich detech. jako ty blizici se svatky. Milosi, kdy by tedy mel pravdepodobne vyjit novy roman? na Velikonoce? at je to tradicni? :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Vzhledem k tomu, že Miloš napsal, že rád vaří, tak ty naše komentáře mohou být pro něj inspirativní:-)Jinak mě dneska zrovna napadlo, že jsme se dostali od morálky k jídlu. No jo, Švejk se taky rád najed.

    Ten román bych už brala na vánoce. Aspoň bych měla pro mamku typ na dárek pro mě:-) Ale to se asi nestane, že?

    OdpovědětVymazat
  27. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  28. Nová knížka na Vánoce? Na ty příští, a to doufejme. Jinak pokud jde o potraviny, když už jsme u nich -- strašně mi v Praze (a asi v každém českém městě) chybí normální sobotní trh, kde se dá koupit zelenina a ovoce od drobných pěstitelů. A třeba kozí sýr. A třeba víno, kořalka, perník (ne, ten nitrožilní ne) pečivo vůbec a podobně. Kdybych byl co k čemu, a ne jenom k psaní, takový trh bych založil. Místa by bylo habaděj... Nechce se toho ujmout někdo podnikavější? Haló?

    OdpovědětVymazat
  29. Miloši, tak si zajeďte do Brna na Zelný trh. Nevím jestli je ta tradice stará sto nebo několik stovek let, ale ve středu Brna je trh, na kterém se smí prodávat pouze ovoce, zelenina, vejce a květiny. Když jsem bydlela v Brně, tak jsme tam občas chodívaly s mámou pro meruňky atd. Je to tam levnější a od drobných pěstitelů. Trh je otevřen myslím kromě neděle každý den. Jinak budte rádi, že máte v PRaze aspoň pekařství anebo řezníka. My tady žádnýho řezníka nemáme a maso je všechno zabalený do vakuového balení. Hrůza.

    OdpovědětVymazat
  30. v Praze neni sobotni trh? a kam to chodi Emanuel Ridi, muj oblibenec z poradu s Italem v kuchyni? ja myslela, ze nekam tam na ten trh, jak byl v Praze puvodni, tam dole pod Vaclavakem ( nevim, jak se to tam jmenuje). u nas trh funguje, ale z domaci produkce ( zbytek je vsechno dovoz) tam ma jen jedna stara pani kytky, tam teda casto nakupuju. u nas tyhle trhy taky bezne fungovaly, kdyz jsem byla dite, ale holt volny trh nepreje ceskym zemedelcum

    OdpovědětVymazat
  31. jo a tady se taky dost rozbehly tzv. Dny remesel, kde se daji sehnat vselijake vyse zminene dobroty, ale ty byvaji jen v lete a kolem vanoc.jinak ja se snazim vyuzivat domaci farmare co nejvic, mame tu dobreho reznika, zelinare, domaci mleko, jogurty, tvaroh, od kamaradky kozi tvaroh z kozi farmy, od babicky vajicka. z me zahradky bylinky a v lete zeleninu a ovoce a tim padem je uz temer vse pokryto. a cesky ryzlink je stejne nejlepsi:-)

    OdpovědětVymazat
  32. Ten italskej šikula chodí na Havelák, ne? To je ale houby trh -- miliony turistů a v každém druhém stánku dřevěné loutky, které všichni tolik potřebujeme. Ten trh je umístěnej historicky, ale pro dnešek neprakticky -- kdo by si chtěl po narvaném pražském centru nosit na zádech baťoh s karfiólem? Já teda ne. Stejně jako bych nechtěl jezdit týden co týden do Brna. Jednak je to trochu, ehm, z ruky, a jednak se tam nejrychleji dostanu po smrtelně nebezpečné dálnici D1, která je denodenně ucpaná. To by nebylo moc eko... Jinak do Brna jezdím rád na čtení, ale bohatě mi to stačí jednou do roka, spíš do dvou.

    OdpovědětVymazat
  33. Na Havelskym trhu jsem z jidla videla jen orechy a bonbony. Turisty nejim:-)
    Mam tuseni, ze na Pankraci je trh. Vim, ze jsem tam byla, ale uz je to ctyri roky.

    Jo a ekologicky se da do Brna jet autobusem Zluty. Jeste jsem s nima nezazila zadne vetsi zpozdeni.Kdyz je dalnice ucpana, tak jedou po stare silnici. Ta je dnes totiz nejrychlejsi.
    Ve zlutaku dostane clovek aspon kafe a muze spat u filmu. Kdyz jsem s nema jela v lete, tak meli jiz i internet zdarma v autobuse.

    OdpovědětVymazat
  34. Jitko, myslim, ze Veltlin je jeste lepsi

    OdpovědětVymazat