středa 14. října 2009

Cena náplně


Říkal mi dneska Lukáš Urbánek nad svými návrhy ilustrací pro české vydání Robbinsovy taškařice P jako pivo, že mu v noci došla náplň do propisky, a tak první, co ráno udělal, bylo zajít do papírnictví pro novou modrou náplň, aby obrázky mohl dokreslit. A ohromila ho ta neuvěřitelná cena, jakou dnes výrobci (nepochybně čínští) a prodejci (nepochybně čeští, ale papírnictví možná vlastní cizokrajná firma), za takovou náplň požadují. Pozor, držte se židle, taková obyčejná, ale všeho schoplná náplň do prospisky stojí jednu celou korunu. Jednu. Korunu. Lukáš se chytl za hlavu -- vždyť to je míň než za rohlík! A co všechno může taková náplň nakreslit a pokreslit! Napadlo mě -- a co všechno může napsat. Jak anarchisticky může řádit, jak škodit i těšit i podrývat i deptat i uklidnit i nadchnout. Sakra, vždyť je to zbraň, která trochu připomíná elegantní dýku -- na rozdíl od počítačové klávesnice, která připomíná leda tak plesnivý pišingr (aspoň ta moje, šedá a odporně špinavá, kafem politá, omáčkou postříkaná, umaštěnými prsty ohmataná, někdy ji sem vyfotím, až budu mít sebemrskačskou chvilku). Ťukači do kláves, jako jsem já, už ztrácejí pojem o realitě, když nevědí, kolik stojí náplň do propisky! A vzpomněl jsem si, kdy a kde asi jsem takovou náplň kupoval naposled. Nejspíš v Karlových Varech, ještě na gymplu, před nějakými 25 roky, v papírnictví na nábřěží, kam stálo za to přijít jen tak, nic nechtít a jenom okounět, co si kupují ostatní. Nechci se plést, ale nestála tehdy náplň do propisky 13 Kčs? Nebo jen 7,50? Jsem z toho nostalgický.

2 komentáře:

  1. Pan Urbánek měl velké štěstí, že sehnal náplň do propisky. Když jsem pracovala různě v Čechách po různých kancelážích, byly tam propisky vždycky zadarmo.
    Drsné období nastalo, po odstěhování z bývalého komunistického Československa do současně socialistického Švédska. Náplně do propisek u nás ve městě nejsou. Člověk musí jít a koupit si propisku novou. Ta úplně stejná za 20 českých korun tady stojí 29 švédských a přitom ji dělal úplně stejnej číňan.

    Na klívesnici jinak doporučuji vzduch ve spreji, který slouží k odstranění prachu mezi klávesami a pak existuje i spousta různých čistících prostředků. Pžeji příjemný boj s klávesnicí:-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je docela dobré. Já si všiml jiné věci - už si ani nepamatuju, kdy jsem si náhradní náplň naposledy kupoval. Propisky ode mě někam, nezmámo kam, odcházejí a jiné se ke mně připojují. Připomnělo mi to pasáž ze Stopařova průvodce po Galaxii o světě s propisoidkovní formou života, kam tyhle samovolně mizející propisky mizejí.
    Spolu s bezplatnými "novinami" mi to připadá jako pokusně spuštěný prvek komunismu. Každému dle jeho potřeb. :-)

    OdpovědětVymazat